De energiegeheimen van je vaatwasser

Dit artikel wordt je aangeboden door Hop!

Handen uit de mouwen? Liever niet!

Eerst het goede nieuws: een vaatwasprogramma is energiezuiniger dan afwassen met de hand.

Een moderne vaatwasser verbruikt gemiddeld 0,92 kWh per cyclus. Hoeveel energie kost afwassen met de hand? Dat is recht evenredig met de hoeveelheid warm water die je gebruikt ... en vaak gaat er een flinke hoeveelheid water doorheen, vooral als je afwast met de kraan open, of als je het afwas- en/of spoelwater vervangt.

Een recente en efficiënte vaatwasser verbruikt minder dan dertien liter voor twaalf couverts (wat overeenkomt met 140 stuks serviesgoed: twaalf platte borden, twaalf diepe borden, twaalf dessertborden, twaalf schoteltjes, twaalf kopjes, twaalf messen, twaalf vorken, twaalf lepels, twaalf theelepels, twaalf dessertlepels, twaalf glazen en acht serviesstuks zoals één slakom, drie soepkommen en één pollepel). Om dit alles met de hand af te wassen, heb je wel twintig tot veertig liter water nodig.

Maar let op! Een Franse studie heeft immers aangetoond dat het gemiddeld jaarlijkse verbruik van vaatwassers hoger ligt, waarschijnlijk omdat ze vaak worden aangezet wanneer ze nog niet helemaal vol zijn. Zo jammer!

Wil je een echt energiezuinige vaatwasser? Zorg dan dat het apparaat goed onderhouden is en correct wordt geladen. Spoel de vaat niet voor met schoon water en laat de machine niet draaien tijdens de piekuren.

Is je vaatwasser aan vervanging toe of wil je er één kopen?

Ben je aan een nieuwe vaatwasser toe? Dan is het belangrijk om bij je keuze rekening te houden met het was- en droogresultaat en met het verbruik van water, elektriciteit en wasmiddelen. De Europese Commissie heeft een verordening uitgevaardigd voor de etikettering van de energie-intensieve apparaten, waaronder vaatwassers. Het komt erop neer dat nieuwe apparaten verplicht voorzien moeten zijn van een energielabel.

Op dat label staat waardevolle informatie, zoals de energieklasse. Het apparaat wordt ingedeeld op een schaal van A +++ (donkergroen) tot D (rood). De meest efficiënte apparaten zijn klasse A +++ en het verschil in verbruik tussen de verschillende klassen is ongeveer 10%. Sinds december 2013 mogen vaatwassers van klasse A, B, C en D niet meer verkocht worden, op toestellen met een beperkte capaciteit na.

Vaatwassers met een grotere capaciteit zijn efficiënter… maar ze verbruiken ook meer! Kijk daarom goed naar het energieverbruik. Op het energielabel wordt het verbruik uitgedrukt in kWh per jaar, gebaseerd op 280 cycli per jaar en het verbruik in stand-by. Om te weten wat de stroomkosten zijn, vermenigvuldig je gewoon de kWh met 0,20 euro.Op het etiket vind je ook het waterverbruik per jaar, de droogklasse van het apparaat, de capaciteit (uitgedrukt in couverts) en het geluidsniveau.

We zeiden het al: een vaatwasser is pas efficiënt als hij correct geladen is. Een vaatwasser kopen die veertien couverts aankan als je huishouden maar twee personen telt, heeft weinig zin! Soms kan het zelfs interessanter zijn om een kleinere vaatwasser te nemen, zelfs al is die minder efficiënt, omdat het verbruik lager zal liggen. Bekijk goed het etiket voor je beslist.

En nu de praktijk …

Opgelet! Het energielabel is gebaseerd op het standaardprogramma van de afwasmachine. Als je vaak het expressprogramma gebruikt, zal het verbruik hoger liggen.

Consumenten maken onvoldoende gebruik van het ecoprogramma, hoewel dat uitstekend geschikt is voor normaal bevuild tafelgerei. In tegenstelling tot wat je zou denken, duurt het ecoprogramma langer dan de andere wasprogramma's: meer dan twee uur! Kies je een korter programma, dan kan je energieverbruik wel 15% hoger liggen. Dat komt omdat deze programma's gebruikmaken van hogere temperaturen, zodat de vaat sneller gewassen wordt en sneller droogt.

Nog een goede tip om je verbruik te verminderen: sommige vaatwassers kun je rechtstreeks aansluiten op een warmwaterpunt. Dat kan voordelig zijn als je een efficiënt systeem gebruikt voor het verwarmen van water (bijvoorbeeld een gasboiler zonder waakvlam). Van de vereiste energie voor een wascyclus gaat 80% naar het verwarmen van het water. Door je toestel rechtstreeks aan te sluiten op een warmwaterpunt bespaar je ongeveer 50% van de elektriciteit, in vergelijking met de beste apparaten zonder warmwaterpunt. Dat is uiteraard niet het geval als je een elektrische boiler hebt.

En de elektriciteit?

Hoe energiezuinig ze ook zijn, qua vermogen blijven afwasmachines veelvraten. Het zuinige energieverbruik kan worden verklaard doordat het toestel weinig warm water gebruikt. Om het water te verwarmen is echter altijd heel wat elektriciteit nodig: ongeveer 2300 W. Vergelijk het met de weerstand in een waterkoker: of je nu veel of weinig water verwarmt, de weerstand moet altijd even hard werken.

Houd de stroom op ON en zet je vaatwasser op OFF tijdens de piekuren. Plan je stroomverbruik tijdens de daluren: flexibeler én goedkoper!

PS: Wil je (nog) meer info? Op de website energievreters.be vind je een heleboel nuttige informatie. Hop!