En als we nu eens zuinig omgaan met energie?

Wat fijn dat jij meedoet en je energieverbruik wil verminderen! Hieronder vind je alvast vijf handige tips om bewust en duurzaam om te gaan met energie en zo je verbruik en elektriciteitsfactuur te verminderen. Heb je de smaak te pakken? We hebben nog méér tips, originele affiches en doe-het-zelfmateriaal voor jou in petto.

Aan de slag:

Enkele tips om mee van start te gaan

Deze adviezen werden door Hop! geverifieerd.

Doe geen half werk!

Laat je vaatwasmachine of wasmachine niet half gevuld draaien! Je laat ze best draaien tijdens de daluren (over het algemeen tussen 22 en 7 uur en in het weekend).

Voordelen?

Je vermijdt dat iedereen op hetzelfde moment energie verbruikt. Als je over een dag- en nachtteller beschikt, dan kan je je factuur verminderen.

Slim koken

Vermijd maaltijden die lang in de oven moeten staan en schaf een wok aan voor snelle eenpansgerechten. Bereid je aardappelen in de microgolfoven. Dat gaat niet alleen sneller, het is ook zuiniger dan als je ze in water kookt.

De ruimte uit? Het licht gaat ook graag uit!

Verlicht alleen de ruimtes die je nodig hebt. Ban alle onnodige verlichting uit je huis. Moet je een lamp vervangen? Denk eraan om spaarlampen en led-lampen te gebruiken: ze verbruiken minder en gaan langer mee.

Voordelen?

Als je kiest voor led-lampen, verbruik je 5 keer minder elektriciteit dan met klassieke gloeilampen. Bovendien gaan ze 10 tot 20 keer langer mee.

Opgelet met de waterkoker!

Een waterkoker is een efficiënte manier om water op te warmen. Als je maar één mok nodig hebt, is het echter niet nodig om de volledige waterkoker te vullen.

Voordelen?

Als je een volle waterkoker opwarmt terwijl je maar één mok nodig hebt, verbruik je evenveel energie als bij een uur televisie kijken. Kook dus alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt.

Houd je huishoudapparaten in de gaten!

Waar wil jij het verschil maken?

Thuis, op het werk, op school of in je vereniging? Hier vind je meer gedetailleerde tips, interessante affiches en materiaal om je energieverbruik te verminderen. Stel het niet uit en… bespaar!